2017 m. liepos 14 d., penktadienis

Ugnė Matekonytė. Automobiliu aplink JAV

Tikiuosi, kad negrįžtamai į praeitį praėjo laikai, kai tolimiausia kelionė į vakarus be KGB priežiūros buvo Kuršių nerija. Į kaimyninę Lenkiją vykti jau reikėjo būti "patikimam".  Dabar gi, galime važiuoti ten, kur nosis veda, kojos neša. Šįkart siūloma knyga -  pagalba "namų darbams" prieš kelionę, išsamus vedlys kelionėje - ką pamatyti, kokie objektai verti dėmesio, į ką atkreipti dėmesį renkantis kelionę. Taigi - rašyta kaip ir profesionalo keliautojo, jau išbandžiusio kelią savarankiškai, žodžiu - praktiški patarimai. Tekste - ir gido intarpai, įdomybės apie keliaujamą vietovę. 
Beje, bendrieji patarimai naudingi ir tiems, kurie rengiasi keliauti savarankiškai ir kitose šalyse, ne tik knygoje pateiktais šešiais maršrutais.

Matekonytė, Ugnė. Automobiliu aplink JAV : [6 įspūdingi kelionių maršrutai norintiems pažinti JAV miestus, gamtą, kultūrą ir gyvenimo būdą] / Ugnė Matekonytė. - Kaunas : Obuolys [i.e. MEDIA INCOGNITO], [2017]. - 380, [2] p. : iliustr. ; 24 cm. - (Kelionė aplink pasaulį)


Paragausime teksto...

 Route 66 - klasikinė kelionė prisimenant senus laikus


Atstumas: 3945 km, bet turėkite omenyje, kad istorinio Route 66 kelio likę tik gabaliukai: ilgesnės ar trumpesnės atkarpos, primenančios kalnuotus ir vingiuotus keliukus po Lietuvos kaimus, daug kur jį pakeitę lygiagrečiai einantys modernūs greitkeliai. Taigi konkretus kilometrų skaičius priklauso nuo kiekvieno noro ir užsispyrimo surasti išlikusias maršruto dalis.
Rekomenduojama trukmė: dvi savaitės. Nes kelias ne stiklas ir ilgesnis, nei jums nurodo Google Maps žemėlapių laikmatis. Nes esmė ir džiaugsmas ne kuo greičiau jį praskrieti, bet pasimėgauti keliukais, kurie kartais pasibaigia kukurūzų lauke, mažais miesteliais vidury dykvietės, vietinėmis pakelės kavinėmis, kurios atrodo kaip iš kokio 1990 metų baisiai kieto veiksmo filmo, įspūdingomis oranžinėmis dykumomis ir uolomis už lango, kiek tik akys užmato. Reikia maloniai neskubėti kaip tiems, kurie šiuo keliu keliavo jam atsiradus.

Kelio žemėlapis
Kodėl verta pasirinkti?
Tai turbūt pats populiariausias ir seniausias kelionės automobiliu po JAV maršrutas. Šis maršrutas išpopuliarino tiek patį terminą road, tiek jį įkūnijančią idėją.
Route 66 (66-asis kelias) 1926 metais sujungė Čikagą, Ilinojaus valstijoje, JAV viduryje, su Santa Monika, Kalifornijoje, Vakarų pakrantėje. Kelionės maršrutas eina net per aštuonias valstijas, o tai jau savaime žada didelę įvairovę. Nuo architektūra, gyva muzika, menu ar auksiniais paplūdimiais garsėjančių didmiesčių, tokių kaip Čikaga ar Santa Monika, iki mažų, juokingų, kukurūzų laukuose paskendusių miestelių, kuriuose be degalinės, „burgerinės" ir motelio (ko gi dar žmogui reikia?) gali daugiau nieko ir nebūti. Nuo Ilinojaus, kuris keistai primena... Lietuvos kraštovaizdį kelyje Vilnius-Klaipėda, iki Naujosios Meksikos dykumų, oranžinių ir raudonų Arizonos uolų ir Kalifornijos slėnių. Nuo vėsios ir vėjuotos Čikagos iki kepinančios saulės Teksase. Taigi tai puikus pasirinkimas tiek tiems, kurie keliauja po JAV pirmą kartą ir nori pamatyti daugiau nei vieną miestą ar valstiją, tiek tiems, kurie jau apšilę kojas ir padangas, bet nori atrasti mažiau pramintus kelius.
Na, ir galiausiai, galvos linksėjimo testas. Senovinės didelės amerikietiškos mašinos? Mėsainiai ir bulvytės? Pieno kokteiliai? Siaubingai silpna kava ir stori vafliai vietiniame bare, kaip Draugų seriale? Kino teatras po atviru dangumi, bet neišlipus iš mašinos? Muzika, kurios savo jaunystėje klausėsi mama? Didžiausias kada nors valgytas didkepsnis... už dyką? Jeigu skaitant smakras sukrutėjo aukštyn žemyn, vadinasi, amerikietiška senų laikų nostalgija bus kaip vyšnia ant jau ir taip didelio priežasčių torto.

 TOP 5


1. ČIKAGA [CHICAGO] - dangoraižiai - jie čia gimė ir užaugo, kiekvienas vis kitoks ir savaip įdomus. Didžiulis Tūkstantmečio parkas (Millennium Park) su netradiciniais gėlynais (kas pasakė, kad burokėlis - ne gėlė, o pomidoras - ne vijoklis?), nemokamais gyvo garso koncertais ir masinėmis iškylomis jų metu, šokių, jogos ar kovos menų pamokomis, modernaus meno skulptūromis ir instaliacijomis, kurios logiškai mąstant turėtų būti muziejuje, bet visų džiaugsmui yra lauke. Bliuzas, džiazas ar kita gyva muzika nors ir pirmadienio vakarą. Čikagos upės arba Mičigano ežero krantinė pasivaikščiojimams ar rytiniams pabėgiojimams ir net paplūdimys. Storiausia ir sūriškiausia kada nors valgyta pica-beveik-pyragas, pyragėlių bankomatas ir jokios sąžinės su aštriais dantimis, nes visa tai pavirsta energija, kurios reikia norint viską apeiti savomis kojomis per kelias dienas.
2. DRIVE-IN TEATRAI - kadangi keliavimo automobiliu idėjos pradžiai ir populiarumui daug įtakos turėjo tai, kad mašinos tapo nebe prabanga, o vidutinei amerikiečiu šeimai prieinamu dalyku, daugelis norėjo praleisti kuo daugiau laiko tiesiog jose. Taip atsirado daugelis vadinamųjų drive-in ar drive thru (įvažiuojamų ar pravažiuojamų) pramogų, kuriomis žmonės galėjo džiaugtis tiesiog savo automobilyje. Kino teatras - vienas iš jų. Sutemus automobilių stovėjimo aikštelėje pastatomas didžiulis ekranas, kuriame rodomas filmas, o žiūrovai sustoję automobilių stovėjimo aikštelėje patogiai įsitaiso ir įsijungia radiją, per kurį transliuojamas filmo garsas. O jau kad būtų visiška amerikietiška romantika, kukurūzų
Chicago centras
spragėsiai ir kokakola liejasi laisval.
3. AMERIKIETIŠKA VIRTUVE - visiems kritikams ar girdėjusiems kitus kritikuojant, kad amerikiečiai neturi savo virtuvės, dėmesio - ji egzistuoja! O ar gera, ar bloga - spręsti jums. Route 66 eina per daugybę miestelių, kurie, norėdami bent kuo nors išsiskirti iš kitų, sugalvojo savo kulinarinių šedevrų, palaipsniui tapusių šios kelionės klasika. Faktas Nr. 1 - net neįsivaizduojate, kokius dalykus jie sėkmingai kepa aliejuje (sūris, kiaulės koja ar kas ten tarp jų ant pagaliuko, mm?). Faktas Nr. 2 - net neįsivaizduojate, kokio dydžio porcijos laukia (gal kas norite 2 kg didkepsnio?). Faktas Nr. 3 - net neįsivaizduojate, su kokia nostalgija jie dievina tuos klasikinius užkandžius ir patiekalus (paprastas apsipešiojęs kioskelis, parduodantis tuos pačius pieno ir ledų kokteilius, stovi jau 50 metų ir eilė nusidriekia keliasdešimt metrų). Stebėkitės, juokitės ar raukykitės, bet pabandykite.
 4. ARIZONA [ARIZONA] - negaliu objektyviai ir nešališkai jums pasakyti, ar Arizona iš tikrųjų tokia nuostabi, kaip man atrodo, nes įsimylėjau ją nuo pirmos ryškiai oranžinės uolos ir žiūriu į ją pro didelius oranžinius akinius. Didžiuliai kanjonai, tarpekliai, spalvoti kalnai, kaktusai, visada mėlynas dangus ir kepinanti saulė. Net jeigu turite tik galimybę pro ją pravažiuoti, tai šventė akims. Ir jei žandikaulis nevalingai atsiveria ir pasigirsta „vauuuu", žinokit, kad tai visiškai normali organizmo reakcija.
5. SANTA MONIKA (SANTA MONICA] - nuvažiavus šitokį kelią ir pamačius vandenyną gera, oi, kaip gera, įmerkti kojų pirštus į vėsų vandenį. Baltas smėlis, palmės, vietiniai mičai bakenonai, arnoldai švarcenegeriai ir banglentininkai vaizdo taip pat negadina. Kelios dienos poilsio prie vandenyno galvojant, kiek visko pamatyta, yra tobula kelionės pabaiga.
Kaip Palangos tiltas, tik visiškai kitaip, Santa Monikos prieplauka, Kalifornija

Praktiniai patarimai


1. Route 66 maršrutu geriausia keliauti balandžio-rugsėjo mėnesiais, kai Čikagoje ir aplinkinėse valstijose nebėra gilios žiemos ar ledinio vėjo. Daugiausia keliautojų pasitaiko liepos ir rugpjūčio mėnesiais, bet nedaug kas sprendžia galvosūkį, kaip surasti istorinį kelią, o norimus aplankyti objektus tiesiog sujungia važiuodami gretimai einančiu greitkeliu, todėl laidotuvių kolonos spūsties kelyje neturėtų būti.
2. Norintiems kuo daugiau važiuoti išlikusiomis istorinio kelio dalimis, kyla klausimas, kur rasti jo žemėlapį, kadangi įprastam susisiekimui nebenaudojamas kelias navigacijos prietaisuose nefiksuojamas. Kaip jau minėta, kelio išlikę tik gabaliukai - vienose valstijose daugiau, kitose mažiau, o likusios atkarpos dažniausiai nesužymėtos. Į pagalbą čia ateina seni geri popieriniai žemėlapiai ir knygos, pvz., tokia šventa trejybė kaip: 1) Here It Is, the Route 66 Map Series (Jim Ross ir Jerry McClanahan) - tai istorinio kelio žemėlapiai kiekvienoje valstijoje su pažymėtomis garsiausiomis atrakcijų, restoranų, nakvynių vietų ir 1.1, stotelėmis; 2) Route 66: EZ66 Guidefor Travelers (Jerry McClanahan) - gana išsamus 200 psl. gidas, šiek tiek istorijos ir net kelioninių žaidimų; 3) Route 66 Dining & Lodging Guide (National Historic Route 66 Federation) - 206 psl. su daugiau nei 300 nuotraukų skirti išsirinkti nakvynės vietas istoriniuose šio kelio moteliuose, aplankyti pačias pačiausias vietas ir išbandyti tradicinius skanėstus kiekvienoje iš aštuonių valstijų. Visas šias Route 66 biblijas galite nusipirkti internetu, pvz., www.amazon.com.
3. Rezervuodami automobilį turėkite omenyje, kad teks susimokėti one way fee (mokestį, taikomą mašiną pasiimant iš vieno taško ir grąžinant kitame), kuris atsižvelgiant į tai, kad mašiną grąžinsite kitame JAV gale, gali būti tokio dydžio, kaip paties automobilio nuoma. Taigi atkreipkite dėmesį, ar šis mokestis jau įskaičiuotas į siūlomą mašinos nuomos kainą, ar ne. Pabandykite internete paieškoti akcijų ir pasiūlymų - kartais kompanijos siūlo nubraukti šį mokestį, siekdamos pritraukti klientus, kartais atsiranda tokių, kurioms atitinkamai reikia pačioms grąžinti mašiną, pvz., atgal iš Čikagos į Los Andželą, todėl jos gerokai sumažina minėtą mokestį arba apskritai jo netaiko.
4. Pirkdami skrydį iš Lietuvos (ar iš kur kitur) į Čikagą, pasirinkite atgalinio skrydžio laiką po pietų ar vakare, nes paskutinę kelionės dieną turėsite spėti rytiniu skrydžiu grįžti iš Los Andželo į Čikagą.
5. Ne taip retai pasitaiko, kad ieškomas objektas, deja, jau nebeegzistuoja - sudegė, uždarytas ar veikia keistomis darbo valandomis, pvz., tik antradieniais nuo 10 val. iki 14 val., todėl jeigu turite sąrašą objektų, kuriuos būtinai norite pamatyti, Google paieška prieš kelionę gėdos nedaro.
6. Dauguma miestelių, per kuriuos vingiuoja istorinis kelias, yra nedideli. Didmiesčio pramogų ir naktinio gyvenimo ten su žiburiu nerasi. Tad tuo pasimėgaukite Čikagoje arba planuokite nakvoti didesniuose miestuose pakeliui, pvz., Oklahoma Sityje, Sent Luise, Albukerkyje.

Maršrutas

Pradžia - Čikagos centre, pabaiga - Santa Monikos prieplaukoje. Istorinis kelias eina per aštuonias valstijas: Ilinojų, Misūrį, Kanzasą, Oklahomą, Teksasą, Naująją Meksiką, Arizoną ir Kaliforniją. Kadangi tikslų maršrutą, atsižvelgdamas į tai, kokią Route 66 kelio dalį nori važiuoti senuoju istoriniu keliu ir kokią jį pakeitusiu, daugiau ar mažiau lygiagrečiai einančiu moderniu greitkeliu, kiekvienas susidėlioja savaip, toliau pereinu prie dėmesio vertų stotelių pakeliui.
ČIKAGA [CHICAGO] - nors tai vienas iš JAV didmiesčių, tačiau jo centras (Downtown), dar vadinamas the Loop (angl. kilpa), iš trijų pusių apsuptas Čikagos upės ir Mičigano ežero iš likusios, kuriame iš esmės ir yra visos lankytinos vietos, ne toks ir didelis. Jeigu apsistosite centre ir mėgstate pasivaikščioti, visas jas galima apeiti, todėl automobilio nereikia. Be to, jį išsinuomoti brangu, jau nekalbant apie automobilių stovėjimo aikštelės paiešką ir papildomas išlaidas.
1.1. Chicago Greeter (www.chicagogreeter.com, nemokama) - tai ne pelno siekianti organizacija, kurios nariai - Čikagos gyventojai, mylintys savo miestą ir pažįstantys jį kaip savo penkis pirštus, siūlo nemokamas (duoti arbatpinigių netgi draudžiama) 2-4 val. trukmės ekskursijas iki šešių žmonių grupelėms pagal jų pasirinktą temą (istorija, architektūra, kulinarija ar tiesiog tam tikras miesto rajonas). Viskas, ką turite padaryti, tai užpildyti prašymą Chicago Greeter tinklalapyje prieš ne mažiau kaip 10 darbo dienų iki atvykimo. Jums bus priskirtas gidas, kuris su jumis susisieks elektroniniu paštu ir dėl visko susitars (susitikimo vieta, laikas, pasiklaus, kas jus domina). Tai nuostabi įžanga į Čikagą! Apsižvalgai centre, pamatai ne tik pagrindinius objektus, į kuriuos vėliau galėsi nueiti, bet ir patenki į vidų tokių, kur net nebūtum įtaręs, kad gali užeiti, pakeli nosį ir pamatai bažnyčią, užkeltą ant dangoraižio, nuleidi ją žemyn ir pamatai, kad parke vietoj gėlių iš tikrųjų auga daržovės. Trumpiau tariant, gauni koncentruotą miesto istorijos ir dangoraižių architektūros pamoką.
1.2. Tūkstantmečio parkas (Millennium Park) (201 E Randolph St, 18-23 val., nemokama) - žalioji moderni miesto širdis. Šio parko idėja - suteikti džiaugsmą ir atokvėpį kiekvienam užsukusiam, todėl iki dabar jame galima rasti krūvą nemokamų, bet smagių dalykų:
1.2.1. Magic Bean - parko ikona - moderni skulptūra, primenanti didelę veidrodinę kavos pupelę. Autorius ją pavadino Cloud gate (Debesų vartais), kadangi ant jos atsispindi dangus, o gyventojus - Mr. Bean (Ponu kavos pupele). Be galo populiari vieta nusifotografuoti savo atvaizdą ir save dangoraižių panoramoje.
 1.2.2. Crown fountain - interaktyvus fontanas - dvi stačiakampės kolonos su įmontuotais ekranais, kuriuose rodomi miesto gyventojų veidai, spjaudantys fontano vandenį.
Originalusis Crown fontanas
1.2.3. Pritzker paviljonas - didelė lauko scena, kurioje vasaros metu sutemus rodomi nemokami filmai, rengiami nemokami klasikinės muzikos, džiazo koncertai (o koncertuoja ne šiaip kokios grupės, norinčios pasipraktikuoti su savo naujomis gitaromis, bet aukščiausio lygio Grant Park Orchestra), o priešais sceną esančioje didžiulėje pievoje - masinės iškylos. Virš galvos esantis vamzdžių tinklas turi įmontuotas garso kolonėles, tvarką prižiūri policija. Nors JAV vartoti alkoholį viešose vietose draudžiama ir paprastai šios taisyklės laikymasis gana griežtai prižiūrimas, čia niekas „nepastebi" vyno butelių ir taurių, bet kartu neteko matyti nė vieno stipriai išgėrusio, taip pat nė vienos paliktos šiukšlės po masinio koncerto. Šeštadieniais, nuo 7 iki 10 val. ryto, kas valandą žalioji pieva pavirsta į taip pat nemokamą lauko sporto salę: tai či kovos menų, jogos, pilateso ir šokių pamokos kiekvienam norinčiam. 
1.2.4. Gėlynai - neabejoju, kad po kiekvienos arktinės žiemos parke atsodinami vis nauji gėlynai, bet verta pro juos ne tik nepraeiti, bet ir priėjus arčiau pasižiūrėti. Gali būti, kad pamatysite, jog tai, kas iš tolo atrodė kaip krūmai, gėlės ir vijokliai, iš tikrųjų yra pomidorai, burokėliai ir kopūstai. Priežastis ir logika? Kad miesto vaikai žinotų, kaip atrodo štai tokie nemiestietiški augalai.
1.3. Dangoraižiai - jie tokia pati Čikagos dalis kaip Eifelio bokštas Paryžiuje, bet vietoj beveidžių monolitų miško kiekvienas turi savo dvasią ir istoriją.
Po miestą ištikusio gaisro, per kurį sudegė medinis centras, kilo mintis pastatus atstatyti iš kokios nors nelabai degios medžiagos. Kadangi miestas turėjo pinigų, architektai idėjų ir technologijų, o ugnis atlaisvino vietos, gimė pirmieji pasaulyje dangoraižiai. Garsiausi jų yra trys. Willis Tower (233 S Wacker Dr, 9-23 val., 19 $) - kažkada buvęs aukščiausias JAV dangoraižis, šiandien nukėlė kepurę prieš Niujorke pastatytą One World Trade Center. Nepaisant to, 103-iame aukšte esanti įstiklinta apžvalgos aikštelė yra viena geriausių vietų pamatyti Čikagos panoramą, jeigu tik nėra debesų ar rūko. John Hancock Center (875 N Michigan Ave, 9-23 val., 18 $) - trečias pagal aukštį dangoraižis Čikagoje. Kam keltis į jį, jeigu jau buvote Willis Tower? Atsakymas slypi kokteilyje. Vietoj įprasto 18 $ įėjimo mokesčio, šiuos pinigus galima labai tikslingai išleisti vakare po ilgo pasivaikščiojimo užsikėlus liftu į 96-ame aukšte esantį kokteilių barą Signature Lounge. Saulėlydis, o trečiadienio ir šeštadienio naktį dar ir fejerverkai nuo prieplaukos pusės, įskaičiuoti į kokteilių kainą. Damos, būtinai nueikite į tualetą! Vaizdas iš ten gal net dar įspūdingesnis nei iš paties baro.
1.4. Skulptūros - jeigu tai būtų ne Čikaga ir ne mintis, kaip Tūkstantmečio parko atveju, kad menas turi būti prieinamas kiekvienam, jos stovėtų brangiame meno muziejuje. Kadangi miestas tapo prieglobsčiu ne vienam žymiam modernaus meno skulptoriui ir dailininkui pasaulinių karų metu, šie atsidėkodami miestui dovanodavo savo kūrinius. Garsiausi jų: P. Picasso Untitled (Be pavadinimo) (50 W Washington St), J. Miro The Moon, The Sun and One Star (Mėnulis, saulė ir viena žvaigždė) (69 W Washington St), J. Dubuffet Monument with Standing Beast (Paminklas su stovinčiu žvėrimi) (100 W Randolph St) ir A. Calderio Flamingo (Flamingas) (50 W Adams St). Čikaga taip pat nebūtų Čikaga, jeigu, kaip ir Tūkstantmečio parko atveju, gyventojai jau seniai nebūtų savaip pervadinę šių skulptūrų: Untitled tiesiog vadinama Picasso, The Moon, The Sun and One Star tapo Miro's Chicago, o Monument with Standing Beast - Snoopy in a Blender. Flamingo autoriui, miestiečių nuomone, matyt, iškart pavyko sugalvoti teisingą pavadinimą.
1.5. Pakrantė - ilgiems pasivaikščiojimams prie vandens tinkamiausia Chicago Riverwalk (palei Wacker Dr tarp N Lake Shore Dr ir N State St) - mylios ilgio pakrantės promenada, į kurią galima nusileisti laiptais prie kiekvieno iš tiltų per Čikagos upę. Kas jūsų čia laukia? Lauko kavinės, dviračių ir kajakų nuoma, apžvalginės ekskursijos laivais po upę (verta nebent tada, jeigu kojos prašo poilsio, nes iš esmės viską galima pamatyti tiesiog pasivaikščiojant promenada), fontanas, šaunantis didžiulę vandens arką per visą upę, ir gražūs panoraminiai miesto vaizdai. Po promenados galima pereiti vienu iš tiltų į kitą pusę ir nueiti iki prieplaukos Mičigano ežere - Navy Pier, kurioje be kavinių ir restoranų taip pat yra didelis apžvalgos ratas Ferris Wheel (6 $), karuselė (5 $) ir Smith Museum of Stained Glass Windows (600 E, Grand Ave, VII-IV 10-22 val., V-VI10-24 val., nemokama) - vitražų muziejus, kuriuose vaizduojamos ne, kaip įprasta, religinės temos, o pvz., Michaelas Jordanas ir feministės. Taip pat trečiadienio (21.30 val.) ir šeštadienio (22.15 val.) vakarais galima nemokai pasigrožėti fejerverkais. Iš prieplaukos, atsižvelgiant į nuovargį, galima arba pasivaikščiojant ežero pakrante per Tūkstantmečio parką, arba vandens taksi (10.00-18.30 val., 8 $) nukakti į Adler Planetarium, nuo kurio laiptų atsiveria viena gražiausių Čikagos centro panoramų. Arba, jeigu oras palankus, galima pasukti į priešingą pusę ir patekti į Ohio Street Beach - dangoraižių apsuptą smėlėtą paplūdimį.
1.6. Deep dish pizza - vietinis kulinarinis pasididžiavimas - storapadė mielinės tešlos pagrindo pica su daug pomidorų padažo, dar daugiau amerikietiško lydyto mocarelos sūrio ir visokių papildomų priedų, kuri kepama pyrago formoje ir jos gabalas („gabalėlis" būtų labai netikslus terminas) primena ne plokščios picos, bet tokį pyrago šmotą, kokį įveikus džiaugtųsi kiekvieno močiutė. Kol vietinės picerijos pešasi, kuri pirmoji išrado šį stebuklą - Pizzeria Uno (29 E Ohio St, I-V 11-01 val., VI 11-02 val., VII 11-23 val., mažos picos nuo 12 $), Giordano's (730 N Rush St, VII-IV 11.00-22.30 val., V-VI 11.00-23.30 val., mažos picos nuo 15 $) ar Gino's East (162 E Superior St, I-VI 11.00-21.30 val., VII 12.00-21.30 val., mažos picos nuo 15 $), turistai laimi - picos tikrai įspūdingos. 
Pamokanti istorija, kaip trys lietuviai valgė picą. Pradėkime nuo to, kad po gero pusdienio bevaikštinėjant po Tūkstantmečio parką ir Navy prieplauką, skrandis jau skelbė karą. Suradę legendinę Giordano's Pizzeria, dėl jos populiarumo gavome stovėti dar kokią valandą eilėje ir pagaliau prisėdę apsidairėme, kas čia per istorinė įstaiga. Aplink buvo daug daug vietinių italų kilmės amerikiečių su „nėščiais" pilvais (kaip iš Sopranų), kurie pasiraitoję rankoves smagiai dorojo gigantiškas picas - na, maždaug tokias, kurios pagal dydį Lietuvoje būtų vadinamos tortais. Nors alkis turi magišką savybę paveikti regą ir sumažinti matomas maisto porcijas, šitos picos jau ir tada nepasirodė kuklios. Kiek pastrategavę ir prisiminę, kad esame europiečiai, nusprendėme užsisakyti vieną mažą picą. Kokia geniali tai buvo idėja, supratome kiek vėliau. „Mažoji" jungtinės vieno vyro ir dviejų merginų valgytojų komandos liko neįveikta. Tris gabalus parsinešėm namo, o aš, nepaisant ilgo vaikščiojimo, po 1,5 „gabalėlio" alkį pajutau per kitos dienos pietus. 
 J. Dubuffet Monument with Standing Beast
Beje, su tokiomis „problemomis" susidūrėme tik mes - aplinkiniai prityrę valgytojai su prityrusiais skrandžiais be jokių sunkumų dorojo ir po visą mažą ir net didelę picą, o visur nutįstantys sūrio siūlai etiketo taip pat nepažeidė. Beje, draugiškas įspėjimas - sūrio kondensacija gali suklijuoti dantis, tad maži gabalėliai - gera taktika.
1.7. Cupcake ATM (50 E, Walton St, 00-24 val. vai, 3,5 $ vnt.) - jeigu po picos dar liko vietos desertui, galite susirasti keksiukų bankomatą. Tokioje laisvių ir teisių šalyje kaip JAV žmogus turi teisę į keksiuką 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę. Net geriausias žmogaus draugas ant keturių kojų turi tokią teisę. Taip, jeigu su savimi atsivežėte ir Bobiką, yra keksiukų stalčius ir jam.
1.8. Intelligentsia Coffee (53 E Randolph St, I-V 6.30-20.00 val., VI 7-21 val., VII 7-19 val.) - įrodymas, kad viskas, ką girdėjote apie blogą amerikietišką kavą, yra netiesa. Intelligentsia Coffee neseniai laimėjo baristų čempionatą JAV. Kava, bėganti per chemijos laboratorijos vamzdelius ir kolbas primenančius aparatus, stipri ir skani. Aplinka itin moderni.
1.9. Nike Chicago (669 N Michigan Avė, I-VI 10-21 val., VII 10-19 val.) - tai dievinančių Maiklą Džordaną, bėgiojimą arba abu meka. Pirmas aukštas skirtas Chicago Bulls krepšinio komandai ir Maiklo Džordano Nike sporto prekėms, trečias aukštas - bėgiojimui. Jeigu kada teko spręsti dilemą, kaip išsirinkti tinkamus bėgiojimo batus - čia rasite atsakymą. Salėje yra specialūs bėgimo takeliai su kameromis, kurie nufilmuoja tave bėgant, tada kompiuteris išmatuoja įvairius pėdos atsispyrimo kampus ir nustato, kokie bateliai tau tinkamiausi. Taip nusipirkau pačius patogiausius bėgimo batelius! Beje, naujas pirkinys šauniai pritaikomas rytais Tūkstantmečio parke.
1.10. Bliuzas, džiazas ir gyva muzika - jeigu patinka gyva muzika, Čikagoje  jos apstu. Nors gyva muzika klubuose ar baruose skamba kiekvieną vakarą, tačiau geresni koncertai vyksta ketvirtadienio-sekmadienio vakarais. Keli neblogi pasirinkimai: Buddy Guy's Legends (700 S Wabash Ave, įėjimas VII-IV - 10$, V-VII - 20 $) - bliuzo legendos Buddy Guy klubas; jeigu mielesnis įvairių stilių džiazas, galite užsukti į Andy's (11 E Hubbard St, įėjimas 5-15 $); o tiesiog įvairi gera gyva muzika skamba House of Blues (329 N Dearborn St, įėjimas 10 $).

Skaitykite bibliotekoje taip pat:


Komentarų nėra: